BARNSKÖTARE

BARNSKÖTARE

Vill du bidra till en rolig, trygg och lärorik verksamhet för barn?

Då ska du läsa vår barnskötarutbildning inom Barn- och fritidsprogrammet! Barnskötaren arbetar med barn inom förskolan eller andra pedagogiska verksamheter. Att delta i lekar och aktiviteter är en stor del av barnskötarens arbete. Du får även vara med och utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna. Därför ligger stor vikt vid att behärska svenska språket. Du kan välja att läsa svenska tillsammans med yrkesutbildningen på vissa orter.

Utbildningsort: Solna, Flemingsberg, Västerås, Falun, Malmö
Sökbar i dessa kommuner: Solna, Sollentuna, Upplands Väsby, Täby, Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Österåker, Håbo, Sigtuna, Sundbyberg, Huddinge, Botkyrka, Salem, Nykvarn, Södertälje, Västerås, Falun, Malmö
Studieform: Varierar beroende på studieort
Antal poäng: 1300 gymnasiepoäng
Studietid: Individuell beroende på din språknivå

Vad arbetar jag med?

I det vardagliga arbetet hjälps barnskötare och förskollärare åt med arbetsuppgifterna. Barnskötaren deltar i lek och aktiviteter, som exempelvis utevistelse, kreativ lek eller sagostunder samt är behjälplig vid måltider och sovstunder.

Förskolläraren har det pedagogiska ansvaret men även barnskötaren är delaktig i den pedagogiska planeringen. Dokumentation samt planering av olika inom- och utomhusaktiviteter är viktiga delar av arbetet.

Kombinera SFI/SVA med utbildningen

Möjlighet finns att kombinera SFI/SVA grund med barnskötarutbildningen i Solna och Västerås. Du är i skolan ungefär 30 timmar i veckan och resten av tiden ska du studera hemma. Du kan söka studiemedel för den delen av utbildningen som är på gymnasial nivå. När du har klarat utbildningen och blivit godkänd i alla kurser inom din inriktning får du ett diplom. För att läsa vår kombinationsutbildning måste du vara godkänd i SFI C eller ha motsvarande kunskaper. Du har möjlighet att studera SFI B och C hos oss. Klicka här för att läsa mer!

Vilka kurser läser jag?

Kurs Kurskod Poäng
SFI D
Svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 700
Etnicitet och kulturmöten SOIETN0 100
Grundläggande vård och omsorg GRUGRD0 100
Hälsopedagogik HALHAL0 100
Kommunikation PEDKOU0 100
Lärande och utveckling PEDLÄR0 100
Människors miljöer PEDMÄI0 100
Pedagogiska teorier och praktiker PEDPED0 100
Pedagogiskt ledarskap PEDPEG0 100
Specialpedagogik 1 SPCSPE01 100
Barns lärande och växande PEDBAS0 100
Pedagogiskt arbete PEGPEA0 200
Skapande verksamhet PEGSKP0 100

Kan variera beroende på din individuella språknivå.

Behörighetskrav

Grundskoleexamen eller motsvarande.

APL

Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet och ökar dina chanser till arbete efter studierna.

Examen & intyg

Efter att du studerat alla kurser hos SVOK är du utbildad barnskötare. För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). OBS! Gäller ej SFI studier. Läs mer på www.csn.se

Vi erbjuder dessutom kostnadsfri digital kurslitteratur i de flesta kurser.

Så ansöker du

För att studera barnskötarutbildningen ansöker du genom vuxenutbildningen i din hemkommun. Om du bor i någon av våra  avtalskommuner kan du ansöka direkt via webben. Du kan klicka dig vidare direkt till ansökningssidan från vår ansökningslista (se nedan).

Studieformer

Klassrum/Flexstudier
Individuellt anpassade studier. Du studerar i din egen takt med lärarstöd som passar dig. Du kan välja att läsa i klassrum där du läser i grupp på skolan och en del uppgifter gör du hemma och lämnar in på vår lärplattform. Du kan även välja att läsa på flex där du i större utsträckning studerar på egen hand med stöd av lärplattformen och av lärare som du träffar på schemalagda tider.

Distans
Egna studier i webbaserad lärplattform med stöd av lärare i lärplattform. Du behöver komma till skolan för vissa obligatoriska övningar och examination.

Studieformer kan variera på olika orter och i olika utbildningar. 

Validering

Validering klarlägger kunskapsnivån för att kunna anpassa dina studier efter dina behov, i vissa fall kan studietiden då förkortas. Validering ger dig möjlighet att få din kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd. Kontakta den SVOK skola du önskar göra validering på för mer information.

Vill du veta mer?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss:

SVOK Solna & Flemingsberg – stockholm@svok.se

SVOK Västerås – vasteras@svok.se

SVOK Falun – falun@svok.se

SVOK Malmö – malmo@svok.se

 • ANSÖKNING 2020

 • Utbildningsort Kurs Ansök senast Start

  Ansök

  Västerås

  SFI  med yrkesinfärgning 8 juni 13 maj

  Klicka här!

  Västerås

  SVA gr + barnskötare 11 juni 17 augusti

  Klicka här!

  Solna

  Barnskötare bas 19 januari 16 mars

  Klicka här!

  Solna

  SFI D + barnskötare 19 januari 16 mars

  Klicka här!

  Solna

  SVA gr + barnskötare 19 januari 16 mars

  Klicka här!

  Flemingsberg

  Barnskötare bas 19 januari 16 mars

  Klicka här!

ANSÖK SENAST:

9 JANUARI

För start 16 mars i Västerås

19 JANUARI

För start 16 mars i Solna

19 JANUARI

För start 16 mars i Flemingsberg

Translate »