ELEVASSISTENT

ELEVASSISTENT

Vill du arbeta med elever och deras fortsatta utveckling?

Då ska du läsa vår utbildning till elevassistent inom Barn- och fritidsprogrammet! Som elevassistent hjälper du elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen i skolan. Det kan handla om att du hjälper elever hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter eller olika typer av funktionsnedsättningar. Dina arbetsuppgifter kan variera mycket beroende på vilken elev du arbetar med. Stor vikt ligger vid att behärska svenska språket. Du kan välja att läsa svenska tillsammans med yrkesutbildningen på vissa orter.

Utbildningsort: Solna, Flemingsberg, Västerås, Falun
Sökbar i dessa kommuner: Solna, Sollentuna, Upplands Väsby, Täby, Danderyd, Vaxholm, Vallentuna, Österåker, Håbo, Sigtuna, Sundbyberg, Huddinge, Botkyrka, Salem, Nykvarn, Södertälje, Västerås, Falun
Studieform: Varierar beroende på studieort
Antal poäng: 1300 gymnasiepoäng
Studietid: Individuell beroende på din språknivå

Vad arbetar jag med?

Att arbeta som elevassistent är ett omväxlande och givande arbete. Du blir en viktig resurs för de elever som behöver stöd för att kunna hänga med i undervisningen. Krav ställs på både kompetens och personliga egenskaper hos dig som arbetar inom yrket, men för den som är genuint intresserad ger jobbet stor tillfredsställelse.

Exempel på övergripande arbetsuppgifter som du hanterar i arbetet:

 • Läs- och skrivsvårigheter
 • Koncentrationsproblem
 • Psykosociala svårigheter
 • Olika typer av funktionsnedsättningar
 • Kontakt med elevens vårdnadshavare
 • Samarbete med skolhälsovården och myndigheter

Dina arbetsuppgifter varierar från fall till fall beroende på det stöd som eleven har och i vilken skola du arbetar på. Ibland hjälper du eleven med praktiska åtgärder som påklädnad, hjälp vid måltider eller raster. Vid andra tillfällen ser du till att eleven får tillräckligt med studiero för att kunna delta i undervisningen och tillgodogöra sig kunskap. Det kan ske genom individuellt utformade studietekniker som ni utvecklar tillsammans. Avgörande för yrkesrollen är att du finns tillgänglig som stöd och resurs för en eller flera elever.

Kombinera SFI/SVA med utbildningen

Möjlighet finns att kombinera SFI/SVA grund med elevassistentutbildningen i Solna och Västerås. Du är i skolan ungefär 30 timmar i veckan och resten av tiden ska du studera hemma. Du kan söka studiemedel för den delen av utbildningen som är på gymnasial nivå. När du har klarat utbildningen och blivit godkänd i alla kurser inom din inriktning får du ett diplom. För att läsa vår kombinationsutbildning måste du vara godkänd i SFI C eller ha motsvarande kunskaper. Du har möjlighet att studera SFI B och C hos oss. Klicka här för att läsa mer!

Vilka kurser läser jag?

Kurs Kurskod Poäng
SFI D
Svenska som andraspråk grundläggande GRNSVA2 700
Etnicitet och kulturmöten SOIETN0 100
Grundläggande vård och omsorg GRUGRD0 100
Hälsopedagogik HALHAL0 100
Kommunikation PEDKOU0 100
Lärande och utveckling PEDLÄR0 100
Människors miljöer PEDMÄI0 100
Pedagogiska teorier och praktiker PEDPED0 100
Pedagogiskt ledarskap PEDPEG0 100
Specialpedagogik 1 SPCSPE01 100
Barns lärande och växande PEDBAS0 100
Pedagogiskt arbete PEGPEA0 200
Specialpedagogik 2 SPCSPE02 100

Kan variera beroende på din individuella språknivå.

Behörighetskrav

Grundskoleexamen eller motsvarande.

APL

Det ingår APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet och ökar dina chanser till arbete efter studierna.

Examen & intyg

Efter att du studerat alla kurser hos SVOK är du utbildad elevassistent. För att uppnå en fullständig gymnasieexamen behöver utbildningen kompletteras med ytterligare kurser.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från Centrala Studiestödsnämnden (CSN). OBS! Gäller ej SFI studier. Läs mer på www.csn.se

Vi erbjuder dessutom kostnadsfri digital kurslitteratur i de flesta kurser.

Så ansöker du

För att studera till elevassistent ansöker du genom vuxenutbildningen i din hemkommun. Om du bor i någon av våra  avtalskommuner kan du ansöka direkt via webben. Du kan klicka dig vidare direkt till ansökningssidan från vår ansökningslista (se nedan).

Validering

Validering klarlägger kunskapsnivån för att kunna anpassa dina studier efter dina behov, i vissa fall kan studietiden då förkortas. Validering ger dig möjlighet att få din kunskap och kompetens synliggjord, dokumenterad och erkänd. Kontakta den SVOK skola du önskar göra validering på för mer information.

Studieformer

Klassrum/Flexstudier
Individuellt anpassade studier. Du studerar i din egen takt med lärarstöd som passar dig. Du kan välja att läsa i klassrum där du läser i grupp på skolan och en del uppgifter gör du hemma och lämnar in på vår lärplattform. Du kan även välja att läsa på flex där du i större utsträckning studerar på egen hand med stöd av lärplattformen och av lärare som du träffar på schemalagda tider.

Distans
Egna studier i webbaserad lärplattform med stöd av lärare i lärplattform. Du behöver komma till skolan för vissa obligatoriska övningar och examination.

Studieformer kan variera på olika orter och i olika utbildningar. 

Vill du veta mer?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss:

SVOK Solna & Flemingsberg – stockholm@svok.se

SVOK Västerås – vasteras@svok.se

SVOK Falun – falun@svok.se

 • ANSÖKNING 2019

 • Utbildningsort Kurs Ansök senast Start

  Ansök

  Västerås

  SFI D + elevassistent 9 januari 16 mars

  Klicka här!

  Västerås

  SVA gr + elevassistent 9 januari 16 mars

  Klicka här!

  Solna

  Elevassistent bas 19 januari 16 mars Klicka här!

  Solna

  SFI D + elevassistent 19 januari 16 mars

  Klicka här!

  Solna

  SVA gr + elevassistent 19 januari 16 mars

  Klicka här!

  Flemingsberg

  Elevassistent bas 19 januari 16 mars Klicka här!

ANSÖK SENAST:

9 JANUARI

För start 16 mars i Västerås

19 JANUARI

För start 16 mars i Solna

19 JANUARI

För start 16 mars i Flemingsberg

Translate »