Tandsköterska Solna

Tandsköterska Solna

Tandsköterska Solna

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa? Vill du arbeta i team med engagerade kollegor? I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett spännande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med människor med olika behov och förutsättningar.

Antal YH-poäng: 325 poäng
Utbildningens längd: 65 veckor
Studieformer: Bunden (klassrum)
Utbildningslokal: Smidesvägen 10, Solna

Vad arbetar jag med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Bemötandet är viktigt och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under utbildningen.

Utbildningen är skräddarsydd för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor och efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, och praktiskt arbete i vårt metodrum.

LIA – Lärande i arbete

Under sammanlagt 16 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Efter examen

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munhälsovårdande insatser. Samtidigt arbetar du kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljösäkert perspektiv. Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som tandsköterska extra goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Viktig information

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bla att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Här kan du läsa mer om Socialstyrelsens Basal hygien i vård och omsorg.

Har du ex kontaktallergi, hör gärna av dig till oss då du som tandsköterska kan komma i kontakt med olika material.

Om jag vill veta mer?

Välkommen att kontakta oss om du har några frågor. Du når oss genom tandskoterska@svok.se.

Ansök nu! »
Aktuella datum

Nedan finner du några viktiga datum att hålla koll på! Följ oss på Facebook så missar du inget som händer.

FEBRUARI 2019

Ansökan öppnar 11 februari.

MAJ 2019

Ansökan stänger 6 maj. I maj är det provdag i Solna för behöriga sökande.

AUGUSTI 2019

Utbildningen startar.

UTBILDNINGSFAKTA

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Läs mer om vad detta innebär genom att klicka här.

Särskilda förkunskaper

Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2 eller motsvarande kompetens

Antagningen sker i flera steg. Alla behöriga sökande erhåller en meritpoäng baserat på betyg. Om det är fler behöriga sökande än platser, kallas de 100 sökande med högst poäng till ett särskilt prov. Där får de sökande visa sin strukturella och kommunikativa förmåga, initiativförmåga och problemlösningsförmåga.

Poäng

325 YH-p (65 veckor, ca 1,5 år)

Antal platser

34

Utbildningsort

Solna

Nästa utbildningsstart

Augusti 2019

Sista ansökningsdag

6/5 2019.

Kontakt

Carl Plogbäck – tandskoterska@svok.se

Translate »