VÅRDBITRÄDE

ARBETSMARKNADSUTBILDNING

VÅRDBITRÄDE

ARBETSMARKNADSUTBILDNING

För dig som vill arbeta som vårdbiträde eller personlig assistent

Tycker du om att arbeta med människor och har en god empatisk förmåga? Då är detta utbildningen för dig! På uppdrag av Arbetsförmedlingen kan vi nu erbjuda en utbildning till vårdbiträde eller personlig assistent. Detta arbete handlar om det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Viktiga förmågor som kan vara bra att ha för att kunna arbeta som vårdbiträde eller personlig assistent är att vara uppmärksam, ha lätt för att kommunicera och arbeta med andra.

Utbildningsort: Umeå, Uppsala, Västerås, Stockholm, Borås, Halmstad, Helsingborg
Studieform: Heltid, klassrum
Antal poäng: 800 gymnasiepoäng
Studietid: Individuell beroende på din språknivå

Vad arbetar jag med?

Vårdbiträdet fokuserar på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Du hjälper vårdtagaren att leva ett så självständigt liv som möjligt i sin vardag. Att ta vara på vårdtagarens egna resurser samt att uppmuntra de att göra det de själva klarar av är en del av arbetet. Andra arbetsuppgifter är att hjälpa till med personlig hygien, påklädning, dokumentation m.m. Förmågor som kan vara bra att ha är empatisk förmåga, att vara uppmärksam och att ha lätt för att kommunicera och arbeta
med andra.

Som personlig assistent arbetar du med att ge stöd i vardagen med personer som har en funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara att hjälpa till i hemmet, möjliggöra en aktiv fritid eller att sköta sitt arbete.

Om utbildningen

Arbetsmarknadsutbildningen består av en förberedande utbildningsdel och en yrkesutbildningsdel. Den förberedande delen består av en testmodul och en basmodul. Syftet med testmodulen är att du, under ca 3 veckor, får möjlighet att pröva på yrket och se om du har intresset och förutsättningarna som krävs för att klara utbildningen och arbetet.

Basmodulen på ca 9 veckor är till för dig som behöver en längre tid att förbereda dig för yrkesutbildningen. Du kanske behöver mer kunskaper om branschen eller branschens språk.

I yrkesutbildningen studerar du 7 kurser från Vård- och omsorgsprogrammet. Det ingår 2 perioder med APL (Arbetsplatsförlagt lärande) och utbildningen är ca 40 veckor lång. Utbildningen bedrivs normalt på heltid och omfattar då 40 timmar/vecka. Förkunskapskrav är SFI D eller motsvarande.

Vilka kurser läser jag?

Kurs Kurskod Poäng
Hälsopedagogik HALHAL0 100
Medicin 1 MEDMED01 150
Etik och människans livsvillkor MÄNETI0 100
Psykiatri 1 PSYPSY01 100
Psykologi 1 PSKPSY01 50
Specialpedagogik 1 SPCSPE01 100
Vård- och omsorgsarbete 1 VÅRVÅR01 200

Behörighetskrav

SFI D eller motsvarande. Det är viktigt att du kan kommunicera bra på svenska och klara av att dokumentera saker som händer i arbetet. Du måste vara anmäld hos Arbetsförmedlingen för att kunna gå denna utbildning.

APL

Det ingår 2 perioder med APL (arbetsplatsförlagt lärande) i utbildningen. Du praktiserar det du läst och lär dig nya saker. Det är en naturlig del av din yrkesutbildning. 

Examen & intyg

Efter att du har studerat alla kurser hos SVOK är du utbildad vårdbiträde/personlig assistent. Vid avslut får du betyg och intyg.

Studieform

Du studerar i klassrum på heltid, 40 timmar/vecka.

Så ansöker du

Arbetsmarknadsutbildningen bedrivs av SVOK på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som bedömer och tar beslut om man kan få gå utbildningen. Ta kontakt med Arbetsförmedlingen för att få veta mer och söka till utbildningen.

Vill du veta mer?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på vardbitrade@svok.se

Translate »