YH TANDSKÖTERSKA

YH TANDSKÖTERSKA

Vill du ha ett omväxlande arbete där du arbetar med människor inom vård och hälsa?

Vill du arbeta i team med engagerade kollegor? Då ska du läsa vår YH-utbildning till tandsköterska! I stora delar av landet råder det stor brist på tandsköterskor så vill du byta karriär och få ett spännande arbete är detta utbildningen för dig. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet tillsammans med tandläkare, tandhygienister och tandtekniker. Arbetet är omväxlande och innebär ständiga möten med människor med olika behov och förutsättningar.

Antal YH-poäng: 325 poäng
Utbildningens längd: 65 veckor (ca 1, 5 år)
Studieform: Bunden (klassrum)
Antal platser: 34
Utbildningslokal:
Smidesvägen 10, vån 2, Solna

Vad arbetar jag med?

I yrkesrollen ingår allt från att ha egna patienter och ta röntgenbilder till mer traditionella uppgifter som att förbereda behandling, blanda material och sterilisera instrument. Att arbeta som tandsköterska är ett serviceyrke med mycket patientkontakt. Bemötandet är viktigt och du ska inge trygghet och tillit.

Som tandsköterska arbetar du självständigt med munhygien och tandhälsoinformation, puts, tandhälsokontroller, avtryckstagning samt fluorbehandling. Tandläkare kan även delegera uppgifter till tandsköterskan, som till exempel att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder och göra enklare fyllningar. Allt detta lär du dig under utbildningen.

Utbildningen är skräddarsydd för att tillgodose branschens behov av kompetenta tandsköterskor och efter utbildningen har du de kunskaper och färdigheter som efterfrågas. Föreläsningar varvas med Lärande i arbete, LIA, och praktiskt arbete i vårt metodrum.

Vilka kurser läser jag?

Kurs Poäng
Administration och organisation 30
Anatomi, anestesi och farmakologi 20
Examensarbete 10
Lärande i arbete 1 15
Lärande i arbete 2 25
Lärande i arbete 3 40
Material och miljö 20
Munhålans och tändernas anatomi 10
Odontologi 1 35
Odontologi 2 30
Oral hälsa 1 30
Oral hälsa 2 25
Teamtandvård 10
Vårdhygien och smittskydd 25
Summa: 325 poäng

LIA - Lärande i arbete

Under sammanlagt 16 veckor är dina studier förlagda till en arbetsplats på så kallat Lärande i arbete, LIA. På din LIA-arbetsplats får du under handledning vidareutveckla dina kunskaper i verklig miljö och du utbildas i skarpt läge.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Klicka här för att läsa mer om vad detta innebär.

Särskilda förkunskaper

Godkänt betyg i Svenska 2 eller Svenska som andra språk 2 eller motsvarande kompetens.

Antagning

Antagningen sker i flera steg. Alla behöriga sökande erhåller en meritpoäng baserat på betyg. Om det är fler behöriga sökande än platser, kallas de 100 sökande med högst poäng till ett särskilt prov. Där får de sökande visa sin strukturella och kommunikativa förmåga, initiativförmåga och problemlösningsförmåga.

Efter examen

Efter examen behärskar du konsten att informera om och utföra munhälsovårdande insatser. Samtidigt arbetar du kvalitets- och miljömedvetet och vet hur du ska hantera material ur ett miljösäkert perspektiv. Efterfrågan på kvalificerade tandsköterskor är stor och väntas öka ytterligare de närmaste åren. Stora pensionsavgångar väntar och även framtidens krav på välutbildad personal gör att rekryteringsbehovet är stort. Detta ger dig som tandsköterska extra goda möjligheter att komma in på arbetsmarknaden.

Viktig information

När du arbetar inom vården måste du arbeta enligt socialstyrelsens föreskrifter. Det innebär bl a att du ska kunna använda skyddshandskar och kortärmade arbetskläder. Klicka här för att läsa mer om Socialstyrelsens föreskrifter om basal hygien i vård och omsorg.

Har du ex kontaktallergi, hör gärna av dig till oss då du som tandsköterska kan komma i kontakt med olika material.

Läs vad en av våra elever säger om oss!

Tandsköterskestudent på SVOK fick praktik på specialisttät tandvårdskedja

Therese Cleveborg studerar den tredje och sista terminen på tandsköterskeprogrammet på SVOK, en utbildning hon trivs bra på. Den första praktikperioden på utbildningen spenderade hon med tandläkare och tandsköterskor på Aqua Dental i Stockholm.

Therese Cleveborg, 34 år, tillhör den första gruppen av studenter som antogs till Svensk Vård och Kompetensutvecklings tandsköterskeutbildning i Solna. Therese har tidigare arbetat som tandtekniker i åtta år, men då hon önskade ett arbete som innefattade mer patientkontakt valde hon att byta bana.
— Jag trivs bra i tandvårdsbranschen så det här bytet kändes naturligt. Tandtekniker är ett roligt arbete där du också träffar andra tandläkare och så vidare, men eftersom jag önskade träffa fler patienter på mitt arbete insåg jag att tandsköterska är mer passande.
Vad är det bästa med din skola?
— De har ett bra upplägg av programmet med relevanta föreläsningar och intressanta föreläsare. Vi får vara med om bra och givande metodövningar.
Du tar examen i december 2019, vad tänker du om tiden efter det?
Jag skulle vilja kombinera mina kunskaper från tiden som tandtekniker med det jag lär mig som tandsköterska, vilket känns som en möjlighet då tandvårdsbranschen blir allt mer teknisk och digital.
Praktik på tandvårdskedjan Aqua Dental
Under utbildningen har tandsköterskestudenterna flera praktikperioder och den första perioden spenderade Therese på en av Aqua Dentals kliniker i centrala Stockholm.
— Där fick jag vara delaktig i det mesta och träffa olika tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare. Det bästa var att jag fick ta mycket ansvar trots att jag var där en relativt kort period.
Vad skulle du säga till andra som funderar på att studera på SVOK?
Sök säger jag! Är du intresserad av munnar och tänder samt gillar att träffa många människor är tandsköterska kanske jobbet för dig.

Vill du veta mer?

Om du har frågor är du välkommen att kontakta oss på tandskoterska@svok.se

ANSÖK NU! ››

AKTUELLA DATUM

Nedan finner du några viktiga datum att hålla koll på. Följ oss på Facebook så missar du inget som händer!

FEBRUARI 2020

Ansökan öppnar 10 februari 2020.

MAJ 2020

Ansökan stänger 4 maj 2020. I maj är det provdag i Solna för behöriga sökande.

AUGUSTI 2020

Utbildningen startar.

Translate »